Slafkovský natiahol bodovú sériu, asistenciu si pripísal aj Černák

20.03.2024 Celý región

New York 20. marca (TASR) - V trinásťzápasovom programe NHL sa v noci na stredu predstavili traja slovenskí hokejisti, z nich bodovali dvaja. Juraj Slafkovský si pripísal asistenciu v drese Montrealu, ktorý prehral na ľade Edmontonu 2:3 po predĺžení. Jednu asistenciu zaznamenal aj Erik Černák, ktorý prispel k víťazstvu Tampy Bay na ľade obhajcu titulu Vegas 5:3. Traja hráči sa blysli hetrikmi - David Pastrňák z Bostonu, Mark Scheifele z Winnipegu a Mikko Rantanen z Colorada.

Slafkovský bodoval v piatom stretnutí za sebou. Devätnásťročný útočník na začiatku tretej tretiny prihral pred bránku Nickovi Suzukimu, kapitán Canadiens dostal puk do siete korčuľou a znížil na 1:2 z pohľadu Canadiens. Tí si presným zásahom Kaidena Guhleho aj vynútili predĺženie, v ktorom rozhodol o triumfe Oilers v presilovke Leon Draisaitl. Nemecký útočník najskôr skúšal strelu k opačnej žŕdke, no minul priestor bránky. Puk zachytil Connor McDavid, ktorý si ho elegantne vymenil s Darnellom Nurseom, nabil Draisaitlovi a ten nedal šancu Samuelovi Montembeaultovi. McDavid sa v prvej tretine predviedol aj efektnou individuálnou akciou, keď najskôr sťahovačkou urobil štatistu z obrancu Guhleho a kľučkou do protipohybu si vychutnal aj brankára Montrealu. "Bol to jeden z najlepších zápasov, ktoré sme odohrali v tejto sezóne a priniesol nám veľa pozitívnych vecí. Hráči nechali na ľade všetko, takmer sme to dotiahli do úspešného konca. Rozhodla presilovka, ktorú je náročné ubrániť proti takému kvalitnému tímu," uviedol pre oficiálnu webovú stránku NHL Trevor Letowski, asistent trénera Canadiens. Slafkovský nastúpil opäť v prvom útoku Montrealu, počas 19:27 minút na ľade si okrem asistencie pripísal aj dve plusky, zaznamenal dve strely na bránku, tri bodyčeky a inkasoval menší trest za podrazenie. Po 68 zápasoch sezóny má na konte 37 bodov (14+23).

Černák asistoval v závere stretnutia pri góle Nikitu Kučerova, ktorým ruský krídelník spečatil do prázdnej bránky triumf Tampy Bay na ľade Vegas. Pre slovenského obrancu to bol 11. bod (1+10) v sezóne, v ktorej odohral za Lightning 56 zápasov. Proti úradujúcemu šampiónovi nastúpil v druhej obrannej dvojici s Mattom Dumbom, odohral 18:30 min. a predviedol jeden bodyček. Kučerov sa na štvrtej výhre "bleskov" v rade podieľal gólom a tromi asistenciami, dvakrát skóroval Brayden Point. Tampa si pripísala dôležité body v boji o postup do play off. "Bleskom" patrí vo Východnej konferencii pozícia s prvou voľnou kartou, obhajca Stanleyho pohára sa prepadol v Západnej konferencii na ôsme miesto a zatiaľ si drží druhú voľnú kartu. "Nálada je v našom tíme skvelá, sme veľmi sebavedomí. Vieme, aké dôležité sú tieto body. Všetky tímy, najmä na východe, hrajú teraz veľmi dobre a je to tesný súboj o play off," povedal útočník Tampy Anthony Duclair.

Šimon Nemec sa vo víťaznom dueli s Pittsburghom (5:2) predstavil v tretej obrannej dvojici New Jersey. Slovenský obranca sa počas 20:11 minút prezentoval dvomi strelami na bránku a pripísal si mínusový bod. V druhej časti hry bol blízko k streleniu štvrtého gólu v NHL, no trafil iba žŕdku. Po dva presné zásahy "diablov" zaznamenali útočníci Dawson Mercer a Timo Meier. Prvou hviezdou duelu sa stal domáci brankár Jake Allen, ktorý predviedol 36 úspešných zákrokov.

Nashville rozdrvil San Jose 8:2 a bodoval v 15. zápase v rade, čím vyrovnal klubový rekord. Strelecky sa presadil všetky štyri formácie Predators, pričom po tri body zaznamenalo kvarteto Roman Josi (1+2), Filip Forsberg (1+2), Kiefer Sherwood (0+3) a Ryan McDonagh (0+3). Dva góly strelil krídelník štvrtého útoku Michael McCarron. "Predátori" v prostrednej časti otočili z 1:2 na 3:2 a do tretieho dejstva vstúpili s dvojgólovým vedením. Následne štyrmi presnými zásahmi v rozmedzí 51. a 57. minúty rozobrali hostí.

Colorado uspelo v St. Louis 4:3 a vyhralo siedmy duel za sebou, k triumfu Avalanche prispel Rantanen siedmym hetrikom v profiligovej kariére. Fínsky útočník ťažil v siedmej minúte z dobrej práce Nathana MacKinnona, ktorý si po bekhendovej prihrávke medzi kruhy pripísal 117. bod v sezóne. Ďalšia chvíľa Rantanena prišla v 39. minúte, keď v presilovej hre nasmeroval do bránky strieľanú prihrávku Jonathana Drouin. Dvadsaťsedemročný Fín bol na konci akcie aj v 45. minúte, keď vybojoval puk Valerij Ničuškin a Rantanen strelou z vrcholu kruhov skompletizoval hetrik. "Je to skvelý pocit pomôcť tímu k víťazstvu. Snažím sa pomáhať v ofenzíve, no chcem byť zodpovedný aj v obrane. Vedeli sme, že St. Louis sa tlačí na miesta, ktoré zaručujú play off, je to dobrý tím. Očakávali sme náročný duel, v ktorom súper mal nejaké šance, ale Justus Annunen bol v nasej bránke výborný," povedal autor troch gólov.

Pastrňák naštartoval Boston dvoma gólmi v úvodnej časti hry. Najskôr šikovne tečoval strelu Matta Grzelcyka, o necelé dve minúty neskôr vystihol v obrannom pásme krížnu prihrávku Tima Stützleho a v samostatnom úniku sa presadil bekhendovým blafákom. Senators sa v prostrednej časti dotiahli na rozdiel gólu, no v treťom dejstve rozhodla efektivita domácich, ktorí prekonali Joonasa Korpisala ešte trikrát. Český kanonier skompletizoval svoj hetrik v čase 44:43, keď zakončil bekhendom k žŕdke a už iba bod mu chýba k dosiahnutiu 100-bodovej méty v prebiehajúcom ročníku. "Keď sa vám darí, určite je to zábava. Tento zápas bol určite výnimočný, pretože to boli dva bekhendy a jeden teč. Takých gólov sa mi veľa strieľať nedarí, takže to bolo zaujímavé," poznamenal Pastrňák, ktorý zaznamenal druhý hetrik v sezóne a 17. v profiligovej kariére.

Ťažko sa rodilo víťazstvo Detroitu, ktorý takisto bojuje o účasť vo vyraďovačke. Columbus v úvodnej tretine výrazne prestrieľal Red Wings v pomere 20:5, vďaka čomu sa ujal vedenia 2:0. "Červené krídla" však zlepšili hru a vyšiel im vstup do druhej časti. Znížiť dokázal v presilovke Lucas Raymond a na 2:2 vyrovnal Moritz Seider. Detroit sa dokázal zmobilizovať aj po presnom zásahu Kirila Marčenka. Devätnásť sekúnd pred koncom riadneho hracieho času vyhrali domáci vhadzovanie v útočnom pásme a premenili v hre bez brankára poslednú šancu na vyrovnanie. Po strele Patricka Kanea sa 12,6 sekundy pred záverečnou sirénou presadil druhýkrát v zápase Raymond. Už po 48 sekundách extračasu zaviezol puk do útočného pásma Seider, posunul ho na Alexa DeBrincata, ktorý si ho vymenil s Kaneom a ten strelou z uhla k bližšej žŕdke nachytal brankára Daniila Tarasova. Technické zručnosti držiteľa troch Stanley Cupov vyzdvihol aj kouč hostí Pascal Vincent: "Je to elitný hráč, skvelý tvorca hry. Nie som si istý, či pri jeho góle v predĺžení tam bolo toľko priestoru, aby stadiaľ prešiel puk. On však vždy nájde spôsob, ako ho dostať do bránky."

Winnipeg sa mohol na ľade NY Rangers oprieť o výkon Scheifeleho. Center elitného útoku Jets sa presadil dvakrát v druhej tretine, keď najskôr otvoril skóre duelu a v závere dejstva zvýšil na 3:1. Stretnutie dvoch tímov hrajúcich vo forme zdramatizoval v 59. minúte Alexis Lafreniere, no z tlaku domácich nerezultoval vyrovnávajúci gól. Naopak, deväť sekúnd pred koncom tretiny skompletizoval hetrik do prázdnej bránky Scheiefele. Bol to pre neho ôsmy hetrik v kariére v NHL. Viac v klubovej histórii dosiahol len Iľja Kovaľčuk (11), ktorý pôsobil v organizácii ešte v ére Atlanty Thrashers.

Ani dva góly švédskeho obrancu Rasmusa Dahlina nepomohli Buffalu, ktoré prehralo na ľade Vancouveru 2:3. Víťazstvo lídra Západnej konferencie režíroval dvoma gólmi a jednou asistenciou center Elias Pettersson. Canucks nastúpili s novým zložením elitného útoku, v ktorom okrem Petterssona hral jeho krajan Nils Höglander a na ľavé krídlo sa posunul Conor Garland. Americký útočník nahradil Švajčiara Piusa Suttera a dôveru splatil streleným gólom. "So svojím výkonom som spokojný. Určite ma teší hra našej formácie, pre ktorú to bol prvý spoločný duel. Garland k nám priniesol výbornú hru," vyjadril sa Pettersson.

Minnesote sa podarilo v priebehu jedného týždňa dvakrát zdolať Anaheim na nulu. Čisté konto proti trápiacim sa "káčerom" zaznamenal brankár Filip Gustavsson, ktorý zneškodnil 27 pokusov súpera. Ducks prehrali siedmy duel v sérii, pričom až v troch neskórovali ani raz. "Udržať si dobrú náladu nie je jednoduché. Musíme sa čoskoro vrátiť na správnu cestu," uviedol Frank Vatrano, najproduktívnejší hráč Anaheimu.

Trojbodoví Anže Kopitar a Adrian Kempe zariadili triumf Los Angeles nad Chicagom (6:2). Slovinský center si pripísal dva góly a jednu asistenciu, jeho spoluhráč z elitnej formácie sa zapísal do štatistík tromi gólovými prihrávkami. Pre Kings to boli dôležité body, keďže im patrí tretia pozícia v Pacifickej divízii a v Západnej konferencii majú iba päťbodový náskok na deviatu Minnesotu. "V tomto období je ťažké získať dva body. Je skvelé vidieť ´Kopiho´ s dvoma gólmi," pochválil Kopitara tréner "kráľov" Jim Hiller.

NY Islanders po sérii šiestich víťazstiev ťahajú negatívnu šnúru piatich prehier. Carolina položila základ úspechu (4:1) tromi gólmi v prvej tretine, pričom dvakrát sa presadil Seth Jarvis. Hurricanes podržal aj brankár Pjotr Kočetkov, ktorý zneškodnil 30 striel, no radosť z čistého konta mu prekazil v úvode tretieho dejstva Kyle Palmieri.

NHL - sumáre:

Boston Bruins - Ottawa Senators 6:2 (2:0, 1:2, 3:0)
Góly:
9. Pastrňák (Grzelcyk, Zacha), 12. Pastrňák, 39. Brazeau (Shattenkirk, Geekie), 45. Pastrňák (Shattenkirk, Heinen), 46. J. Boqvist (Beecher, Shattenkirk), 59. Brazeau (DeBrusk, Geekie) – 34. Pinto (Giroux, Chabot), 40. B. Tkachuk (Chychrun, Batherson). Brankári: Ullmark - Korpisalo, strely na bránku: 26:32

Detroit Red Wings - Columbus Blue Jackets 4:3 pp (0:2, 2:0, 1:1 - 1:0)
Góly:
23. Raymond (Fabbri, P. Kane), 25. Seider (Chiarot, Rasmussen), 60. Raymond (P. Kane, Gostisbehere), 61. P. Kane (DeBrincat, Seider) – 6. Werenski, 14. Texier (Werenski, Severson), 45. Marčenko (Werenski, J. Gaudreau). Brankári: Reimer - Tarasov, strely na bránku: 27:35

New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins 5:2 (1:0, 1:1, 3:1)
Góly:
6. Mercer (Nosek, Palát), 35. Meier (L. Hughes, Bratt), 49. Holtz (J. Hughes, L. Hughes), 50. Mercer (Nosek, Palát), 57. Meier (Bratt, J. Hughes) – 28. M. Pettersson (Bunting, Rakell), 58. Rust (Crosby). Brankári: Allen - Jarry, strely na bránku: 38:38

New York Rangers - Winnipeg Jets 2:4 (0:0, 1:3, 1:1)
Góly:
30. Wennberg (Lafreniere, Roslovic), 59. Lafreniere (Fox, Trocheck) – 25. Scheifele (Iafallo, Schmidt), 33. Connor (Monahan, Toffoli), 38. Scheifele, 60. Scheifele (Morrissey, Monahan). Brankári: Šesťorkin - Hellebuyck, strely na bránku: 39:27

Philadelphia Flyers - Toronto Maple Leafs 4:3 (1:0, 2:0, 1:3)
Góly:
1. Tippett (York, Frost), 21. Sanheim (Hathaway), 37. Frost (Attard, Poehling), 53. Laughton (Tippett, York) – 42. W. Nylander (Matthews, Tavares), 51. Bertuzzi (Rielly, Tavares), 58. Tavares (Bertuzzi, Matthews). Brankári: Ersson - Samsonov, strely na bránku: 28:30

New York Islanders - Carolina Hurricanes 1:4 (0:3, 0:0, 1:1)
Góly:
45. Palmieri (Nelson, Horvat) – 13. Jarvis (Skjei, Guentzel), 15. Jarvis (Guentzel, Slavin), 20. Nečas (Kuznecov, Skjei), 57. Guentzel (Aho). Brankári: Sorokin - Kočetkov, strely na bránku: 31:35

Nashville Predators - San Jose Sharks 8:2 (1:1, 3:1, 4:0)
Góly:
12. Josi (McDonagh, Forsberg), 30. Zucker (Sissons, McDonagh), 36. McCarron (Sherwood, Josi), 38. Evangelista (Josi, Forsberg), 51. McCarron (Sherwood), 55. Jankowski (Barrie, Beauvillier), 55. Forsberg (Nyquist, McDonagh), 57. Novak (Sherwood, Jankowski) – 18. Granlund (Kostin, Ferraro), 26. Ferraro (Bordeleau, Bailey). Brankári: Saros - Chrona, strely na bránku: 40:20

St. Louis Blues - Colorado Avalanche 3:4 (1:1, 2:2, 0:1)
Góly:
9. Walker (Perunovich, Faulk), 25. Toropčenko (Faulk, Walker), 29. B. Schenn (Neighbours) – 7. Rantanen (MacKinnon, Makar), 27. Mittelstadt (Girard), 39. Rantanen (Drouin, Ničuškin), 45. Rantanen (Ničuškin). Brankári: Binnington - Annunen, strely na bránku: 33:35

Edmonton Oilers - Montreal Canadiens 3:2 pp (1:0, 1:0, 0:2 - 1:0)
Góly:
10. McDavid (Ekholm), 35. Henrique (Ekholm, Bouchard), 64. Draisaitl (McDavid, Nurse) – 41. Suzuki (SLAFKOVSKÝ, Savard), 45. Guhle (Evans, Harris). Brankári: Pickard - Montembeault, strely na bránku: 32:25

Anaheim Ducks - Minnesota Wild 0:4 (0:0, 0:3, 0:1)
Góly:
21. Hartman (M. Foligno, Boldy), 22. Merrill (F. Gaudreau, Chusnutdinov), 32. Kaprizov (Hartman, Boldy), 54. Lucchini (Beckman). Brankári: Gibson - Gustavsson, strely na bránku: 27:32

Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks 6:2 (1:1, 3:0, 2:1)
Góly
: 13. Laferriere (Lizotte, Dubois), 30. Gavrikov (Kopitar, Kempe), 32. Kopitar (Kempe), 40. Kopitar (Kempe, Fiala), 46. Danault (Moore, Fiala), 58. Lewis (Dubois, Gavrikov) – 15. N. Foligno (Kurashev, S. Jones), 55. Korchinski (Kurashev, Bedard). Brankári: Talbot - Mrázek, strely na bránku: 24:24

Vancouver Canucks - Buffalo Sabres 3:2 (1:0, 1:0, 1:2)
Góly:
5. Garland (Q. Hughes, E. Pettersson), 34. E. Pettersson (J.T. Miller, Q. Hughes), 59. E. Pettersson (J.T. Miller) – 50. Dahlin (Power, Tuch), 60. Dahlin (Thompson, Tuch). Brankári: DeSmith - Levi, strely na bránku: 34:17

Vegas Golden Knights - Tampa Bay Lightning 3:5 (1:2, 1:0, 1:3)
Góly: 2. Marchessault (Theodore, Eichel), 37. Howden (Kolesar), 49. Hutton (Howden) – 7. Cirelli (Hagel), 11. Duclair (Kučerov), 45. Point (Kučerov, Stamkos), 53. Point (Kučerov, Raddysh), 59. Kučerov. Brankári: Hill - Vasilevskij, strely na bránku: 27:21

Slováci v akcii:

Erik Černák (Tampa Bay) 18:30 0 1 1 0 0 0
Šimon Nemec (New Jersey) 20:11 0 0 0 -1 2 0
Juraj Slafkovský (Montreal) 19:27 0 1 1 +1 2 2

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/
 

Vyberte región